Ja disposam de dades fiables sobre el coneixement i ús de la llengua catalana al municipi de Sant Llorenç des Cardessar. Un 79% de la població l'entén, Al voltant d'un 65% és capaç de parlar-lo i llegir-lo i al voltant d'un 52% el sap escriure. Tot això i molt més és el que es desprèn de l'estudi Sociolingüístic de Sant Llorenç, elaborat per l'Obra Cultural Balear del municipi.
Avui matí s'ha presentat a la sala de plens de l'ajuntament de Sant Llorenç l'enquesta sociolingüística de Sant Llorenç. L'estudi és el resultat d'un treball de camp fet a tots els nuclis de població del municipi des del 2007 al 2009. El resultat és un balanç de la situació actual de la llengua a un municipi costaner de Mallorca.
Josep Cortès, director de la revista Flor de card i membre també de l'OCB de Sant Llorenç i un dels responsables de l'estudi, ha explicat la metodologia amb la qual s'ha realitzat i ha destacat la important mostra amb que s'ha treballat (més de 2.000 persones enquestades). Acte seguit Tomeu Martí, coordinador de l'Obra Cultural Balear, ha lloat la iniciativa, ha ressaltat la importància de fer feina amb dades objectives sobre la situació real de la llengua catalana, ha explicat que des de l'OCB central també s'impulsaran estudis similars i ha demanat a les institucions que facin cas dels suggeriments que es fan en la part final de l'estudi.
De la seva part, Antoni Sansó, regidor de Cultura de Sant Llorenç, ha expressat la seva satisfacció per l'elaboració de l'estudi i s'ha compromès en nom de l'Ajuntament a desplegar les mesures necessàries per garantir l'aprenentatge i l'ús social de la llengua.
Margalida Tous, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i Rosa Barceló, directora insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca han destacat la important tasca realitzada des de l'ajuntament i han anunciat que el Govern està acabant una enquesta sociolingüística a nivell de totes les Illes Balears.
Tomàs Martínez, president de l'OCB de Sant Llorenç, ha agraït la implicació de la ciutadania i de les institucions en l'estudi, ha expressat la voluntat de continuïtat del mateix i ha demanat la implicació de tothom en la gran tasca de represa lingüística.
L'estudi Sociolingüístic abasta els nuclis de Sant Llorenç, poble, Son Carrió i la zona costanera; i, per sectors, els establiments oberts al públic, els centres docents, les institucions i associacions i les persones, considerades com a particulars.