28 de juny 2011

L'OCB lamenta la desaparició de la direcció insular de Política Lingüística

L'Obra Cultural Balear lamenta la desaparició de la direcció insular de Política Lingüística, que s'afegeix a la desaparició de les seves direccions homòlogues de l'Ajuntament de Palma i del Govern de les Illes Balears. L'entitat reitera la seva oposició a aquesta decisió, que considera molt negativa per al futur de la llengua pròpia de Mallorca. La direcció insular de Política Lingüística ha jugat un important paper, durant la passada legislatura, com a promotora de la llengua pròpia a nivell municipal i en àmbits com el socioeconòmic i el relacionats amb la integració dels nouvinguts. Per a l'OCB, la desaparició de la direcció general com a tal és, una altra vegada, un missatge negatiu que els nous gestors fan arribar a la societat: el de què la promoció de la llengua pròpia és totalment prescindible i secundària.
L'OCB recorda a la nova presidenta de la institució, Maria Salom, que la promoció de la llengua pròpia és un dels objectius fonamentals dels poders públics, tal i com marquen tant l'Estatut d'Autonomia de les Balears com la Llei de Normalització Lingüística. L'OCB també recorda a la presidenta que la llengua pròpia de Mallorca és una de les principals senyes d'identitat de les mallorquines i dels mallorquins, equiparable o fins i tot més important que altres valors patrimonials i mediambientals que el Consell té l'obligació de protegir. L'entitat demana, per tant, a l'equip de govern que rectifiqui la seva decisió, motivada per un atac sobtat d'antimallorquinisme. Per a l'associació, l'executiu que representa tota la ciutadania de Mallorca hauria de tenir més presents els interessos generals a l'hora de prendre decisions, i menys, en canvi, el partidisme.
Per contra, l'OCB valora positivament que el nou govern de Mallorca agrupi les competències de Cultura i Patrimoni a la vicepresidència de la institució. Segons l'entitat, aquest fet suposa donar un rang important a la promoció de la cultura i el patrimoni propis, que contrasta amb la decisió d'eliminar Política Lingüística. L'OCB encoratja el nou govern a impulsar un nou model econòmic basat en les indústries culturals i en la difusió del patrimoni propi, com a eines del reforçament de la nostra identitat com a poble i de la promoció del turisme cultural, autèntica alternativa econòmica davant l'exhauriment del model basat en el sol i la platja.